Het afgelopen kwartaal zijn de algemene prijzen van diensten en goederen flink gestegen door wisselende oorzaken. Inflatie is dan ook vaak het gespreksonderwerp. Hoe ga jij als freelancer om met inflatie in relatie tot je uurtarief? We hebben dit gevraagd aan een deel van onze freelancers met de stelling: ‘Ik verhoog mijn uurtarief ieder jaar op basis van inflatie’.
Huidige inflatiecijfers in België
In het eerste kwartaal van 2022 zien we forse prijsstijgingen in vergelijking met voorgaande jaren. Volgens Statbel is de inflatie in maart gestegen naar 8,31%. Het hoogste niveau sinds maart 1983.
In februari was de inflatie nog 8,04% en in januari was de inflatie 7,59%. Deze forse stijging is met name toe te schrijven aan de inflatie van energie en de daarbij horende hoge energieprijzen, die voor een groot deel bijdragen aan de algehele inflatiecijfers. Elektriciteit is nu bijvoorbeeld 49,9% duurder dan vorig jaar, volgens Statbel. Aardgas is zelfs 148,8% duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Dit voelen consumenten nu al in hun portemonnee.Maar wat moet je als freelancer nu met al deze cijfers?
63% van de freelancers berekent de inflatie door in hun uurtarief
“Ik verhoog mijn uurtarief ieder jaar op basis van inflatie” was de stelling die we de freelancers binnen Jellow hebben voorgelegd.
Een ruime meerderheid van 63% van de freelancers zegt de inflatie ieder jaar door te berekenen in hun uurtarief of dagtarief. Dat geeft aan dat 37% van de ondervraagde freelancers dit niet jaarlijks doet. Meerdere freelancers vinden het niet meer dan normaal om het inflatiepercentage mee te nemen in hun freelance tarief richting opdrachtgever: “Het leven en de onderhoudskosten worden ook duurder” of “ De kosten stijgen voor iedereen. Een gevolg hiervan is het verhogen van je freelance uurtarief.” Door oplopende kosten bij enkele freelancers worden de uur- of dagtarieven zelfs gedwongen verhoogd.
Mijn tarief is meer gebaseerd op marktontwikkelingen dan inflatie. Sterker nog, door ontwikkeling van mijzelf houd ik mijn kennis relevant en kan mijn tarief sneller stijgen dan de inflatie.
Echter vind niet iedereen het zo vanzelfsprekend om het freelance tarief te verhogen bij inflatie. Zo is er de vrees om klanten te verliezen door het verhogen van het uurtarief of gaat het eerder om een combinatie van inflatie, een marktprijscorrectie en/of ervaringsjaren.
Ik zou geen klanten overhouden als ik jaarlijks mijn uurtarief verhoog.
Hoe verhoog je als freelancer je uurtarief?
Wil jij je uurtarief verhogen als freelancer? We geven je graag een paar tips::
Stap 1: Stel duidelijke richtlijnen per situatie
Een uurtarief dient meestal als een indicatie. Overweeg daarom goed wat de prijsverhoging inhoudt in verschillende situaties. Geef je korting bij een langdurige opdracht of aan trouwe opdrachtgevers? Benader je iedere opdracht hetzelfde of breng je verschil aan in werkzaamheden? Wees duidelijk in je motivatie voor het verhogen van je uurtarief. Daardoor word je serieus genomen.
Stap 2: Sta achter jouw freelance uur-/dagtarief
Je hebt het besluit jouw uurtarief te verhogen weloverwogen genomen. Sta daarom achter je tarief. Door de boodschap duidelijk en met vertrouwen te communiceren, lijkt er minder ruimte te zijn voor onderhandelingen.
Stap 3: Informeer je opdrachtgevers op tijd
Zijn er opdrachtgevers met wie je geregeld samenwerkt? Informeer deze partijen dan vroegtijdig wanneer jouw prijsverhoging ingaat. Zo voorkom je dat jouw trouwe klanten voor verrassingen komen te staan. Vanuit marketingoogpunt kan je de opdrachtgever hierdoor ook de ruimte bieden om een opdracht overeen te komen voor het oude vertrouwde tarief.