Lars Evers over contractvorm bij startende freelancers

Contractvorm bij startende freelancers

Jellow

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over het groeiende aantal freelancers onder studenten en starters. Een contract voor onbepaalde tijd lijkt niet meer het hoogst haalbare, maar voor jezelf beginnen en freelancen. Wees je hiervan bewust of nog beter, speel hierop in!

Vanochtend opende ik mijn LinkedIn tijdlijn en zag ik er weer één: een foto van een connectie die trots haar KvK inschrijving showde voor het pand waar ze deze net ondertekend had. “Eindelijk heb ik de stap durven zetten. Vanaf vandaag ben ik een trotse ondernemer!”

Onder dit bericht verschijnen binnen no-time tientallen duimpjes en lovende teksten zoals: “Trots op je meid!”, “Wat knap dat je de stap hebt durven zetten. Zet ‘m op!” en nog meer van dit soort goedbedoelde reacties. De persoon in kwestie (een dame van eind 30) heeft jarenlang als recruiter gewerkt bij diverse bedrijven. Net als de meeste van haar generatiegenoten is zij na haar studie op zoek gegaan naar een baan en was ze waarschijnlijk dolblij met haar eerste jaarcontract en was de euforie helemaal groot toen haar ‘baas’ haar na 10 maanden tijdens haar functioneringsgesprek vertelde dat dit contract werd omgezet naar onbepaalde tijd. Ook toen postte ze dit trots op LinkedIn en ook toen scoorde ze veel duimpjes. Maar nu heeft ze de grootste stap gezet; ze gaat freelancen.

Een contract voor onbepaalde tijd het hoogst haalbare?

Veel van haar generatiegenoten (en zeker van de generaties voor haar) zijn hun werkzame leven ooit gestart in loondienst. Tijdens hun studie als vakkenvuller bij een supermarkt of een ander bijbaantje. Ze kregen een contract en gingen aan het werk. Het was meestal een nul-uren contract of een contract via een uitzendbureau. De echte mazzelaars hadden zelf al een contract met een X aantal uren per week erin. Het was helemaal gaaf als je een contract voor onbepaalde tijd kreeg. Dit was het startpunt van hun werkzame leven en het is dan ook niet meer dan logisch dat dit het vertrekpunt was. “Als ik straks klaar ben met studeren, dan ga ik meteen op zoek naar een gave baan!”.

De huidige tijd is echt anders

De studenten die jou deze zomer jouw wijntje hebben gebracht toen jij op een zonnig terras zat, waren niet in dienst van het restaurant of café. Ze waren ook niet in dienst van een uitzendbureau. Ze waren werkzaam als ZZP-er. Ze zijn op hun 18e verjaardag naar de Kamer van Koophandel gegaan en schreven zich in. Daarna verhuurden zij zichzelf, al dan niet via een platform, aan het restaurant of kroeg. Ze bepalen zelf wanneer ze werken, houden netto veel over van hun uurtarief en hebben de volledige regie in eigen hand. Ook zijn er steeds meer studenten die zich aanbieden als freelancer voor een studiegerelateerde bijbaan. Receptionist bij een advocatenkantoor, administratie bij een accountantskantoor, callcenter agent en dat soort banen. Slimme handjes, tegen een laag uurtarief en inzetbaar op tijden dat het jou als bedrijf uitkomt. Super handig voor beide partijen.

Deze groep met arbeidskrachten die nu en de komende jaren en masse de arbeidsmarkt betreden, hebben dus een ander vertrekpunt. Ze zijn niet gewend aan loondienst contracten, ze zijn gewend aan modelovereenkomsten. Ik zal niet beweren deze groep direct na het afronden van hun school/studie allemaal op zoek gaan naar freelance opdrachten, maar het percentage is al significant gestegen. En de komende tijd zal dit percentage mijns inziens alleen maar verder stijgen. Het is niet vreemd, want dit zijn ze al jarenlang gewend en dit is dan ook hun vertrekpunt.

Starters op de huidige én toekomstige arbeidsmarkt zijn niet gewend aan loondienst contracten, maar aan modelovereenkomsten

Dus heb je momenteel vacatures openstaan voor starters? Denk dan ook eens aan de groep starters die op dit moment op zoek is naar een freelance opdracht. Nodig ze uit voor een gesprek en bespreek samen welke contractvorm het beste past. Er zullen er best veel zijn, die uiteindelijk overtuigd raken van het feit dat een loondienst contract helemaal zo gek nog niet is. En dat dit in sommige gevallen zelfs veel beter bij hen past dan dat ze van tevoren dachten.

Kijk eens naar je vacaturetekst en kijk eens of je deze niet wat ruimer kunt beschrijven zodat deze groep hier ook op aanslaat. Vooral in een tijd van ultieme krapte, maken dit soort zaken het verschil.

Tags: Freelancer - Opdrachtgever

Deel dit bericht

Misschien vind je dit ook interessant?

Lars Evers over focus op taken en resultaten als freelancer

Focus op taken en resultaten als freelancer

Lars Evers, Co-founder van Jellow, heeft het over jouw vacatures die moeilijk te vervullen zijn. Beschik jij bijvoorbeeld al over een profielschets of...

4 minuten
Lars Evers van Jellow over binden en boeien van freelancers

Binden en boeien of samen groeien?

Lars Evers, Co-founder van Jellow, spreekt zich uit over het binden en boeien van personeel. Boeien is prima, maar op binden zit niemand...

5 minuten